Exchange Server 2007 SP3 does not update the Exchange Server Active Directory schema:
http://support.microsoft.com/kb/2457729/en-us?sd=rss&spid=10926

After you install Microsoft Exchange Server 2007 Service Pack 3 (SP3) on a computer that has Exchange Server 2007 Service Pack 2 (SP2) installed, the Exchange Server Active Directory schema is not updated.

This issue occurs because the Active Directory schema version information in Exchange Server 2007 SP3 is the same as in Exchange Server 2007 SP2.

Microsoft has confirmed that this is a problem in the Microsoft products that are listed in the “Applies to” section.

Let’s translate….

If you installed Exchange 2007 sp2 on pretty much any box with Exchange including SBS 2008 you will find that after you apply SP3 you can’t add any new receive connectors.

To work around this issue, run the Setup.com /prepareschema command.

Let’s translate again:  To now fix this issue since the install was supposed to upgrade the schema automatically, download SP3 again (or if you still have it on the box find it again) and follow the info in this blog post http://blog.korteksolutions.com/cant-create-a-new-receive-connector-after-installing-rollup-1-or-2-for-exchange-2007-sp3

To avoid this issue, run the Setup.com /prepareschema command before you install Exchange Server 2007 SP3.

Let’s translate one more time.  If you jump from Exchange 2007 sp1 to sp3 you’ll avoid this issue altogether.  It’s only those of us who kept our servers reasonably up to date that got nailed on this.  This only impacts those who installed SP2 and then SP3.  If you’ve already installed SP3 and you were on SP2 you can’t avoid the issue since you didn’t know it existed in the first place.  Nor may you realize that you can’t build a new receive connector until you go try to build one. 

So if you are still on sp2 and haven’t gone to sp3 (like me) as you were waiting to see if there would be an automatic fix to this issue, there won’t be.  Just be sure to run that prepare schema command before you apply sp3 and all will be well.  If you already did apply sp3 and can’t do a receive connector, don’t worry, merely manually running the command to upgrade the schema will do the trick.

 

One Response to Exchange Server 2007 SP3 does not update the Exchange Server Active Directory schema:

  1. Andy Helsby says:

    In my case I wasn’t able to install a new connector until I removed the rollup and then created them. Updating the schema did not make any difference. It was thanks to Kyle’s blog that I got my server working though.
    As Kyle doesn’t allow comments to this older post, my comment was on the next available post – http://blog.korteksolutions.com/after-converting-a-sbs-2008-server-from-physical-to-virtual-with-backup-exec-system-recovery-sysprep-hangs/#comments