Een eerste weekend met de Nokia Lumia 800

Afgelopen vrijdag bracht de koerier mijn nieuwe telefoon, een Nokia Lumia 800 telefoon met Windows Phone 7 Mango als OS. En die heb ik dit weekend eens flink onderhanden genomen om te kijken of hij nu echt zo goed is als iedereen vindt en vooral of het beter is dan mijn huidige iPhone.

De hardware.

Ik kan er kort over zijn. Nokia heeft hier een hele mooie telefoon gemaakt. Hij is prachtig afgewerkt met een heel mooi helder scherm. Het eerste wat opviel is dat de het standaard blauw anders is dan de Samsung Omnia die we ook al in huis hebben. Dat is geen verschil in het scherm maar het blijkt dat Nokia een extra kleur blauw toegevoegd heeft, Nokia blue, en dat ziet er best mooi uit. Dat is overigens niet de enige Nokia extra die er op de telefoon aanwezig is, zo hebben ze ook extra ringtones en software, meer daarover later, standaard op de telefoon geïnstalleerd. De eerste indruk is ook dat de batterij een stuk langer meegaat dan bij de iPhone maar dan moet ik wel toegeven dat ik het niet echt getest heb, het is maar een indruk. Zo heb ik de hele zondag aardig wat geinternet, een half uur gereden met de Nokia Rijden en de GPS aan en een paar uur naar Nokia Music zitten luisteren en toen was de accu nog niet leeg.

Waar die batterij-winst mee gehaald wordt weet ik niet, ik heb begrepen dat het voor alle leveranciers van telefoons, en de software die er op draait, een grote uitdaging is om de batterij zo lang mogelijk mee te laten gaan. Het is overigens niet mogelijk om een Nokia Lumia 800 open te maken en de batterij te vervangen dus extra stroom zal net als bij een iPhone uit een extern juicepack moeten komen.

Over het algemeen voelt de telefoon heel solide aan. En voor het geval dat komt er standaard ook nog een beschermende hoes omheen. Of dat echt nodig is weet ik niet, ik heb begrepen dat de telefoon van hetzelfde materiaal gemaakt is waar veiligheids helmen van gemaakt worden en het glas, dat door de hoes niet bedekt wordt is ook kraswerend. Maar in de auto bleek de hoes al een leuk antislip voordeel te hebben en het betekent ook dat de knoppen aan de zijkant niet meer uitsteken en dus minder snel per ongeluk ingedrukt worden.

 

Windows Phone 7 Mango

Ik ben erg te spreken over de Windows Phone 7 Mango software. Het werkt snel en makkelijk, net als iOS op de iPhone. Maar wat ik een groot pluspunt vindt is dat je op de levende tegels al een hoop informatie kan vinden en vaak niet eens de applicatie op hoeft te starten. En dan bedoel ik niet alleen het aantal ongelezen emails maar dingen als Buienradar waar ze al een klein recent overzicht van de buien laten zien op de tegel en je zo snel kan zien of het überhaupt de moeite waard is om de applicatie op te starten en verder te kijken. Veel applicaties bevatten dit soort levende tegels om snel informatie te krijgen. De huidige trend van sociale media zoals Facebook en Twitter is ook overal door de telefoon geïntegreerd en voor veel dingen is niet eens een extra applicatie nodig. Ook handig is dat je contactpersonen in groepen in kan delen en dan zo de updates per groep kan bekijken.

Over contactpersonen gesproken. Om mijn mail, agenda en contactpersonen te beheren gebruik ik Google Apps. En dat werkt prima samen met de  Windows Phone 7, er is een optie om een Google account toe te voegen en alles werkt gewoon. Ook afspraken op de telefoon in de agenda zetten synchroniseert prima terug naar het Internet, wel even in de goede agenda zetten natuurlijk.

Wat ook makkelijk is dat je op het lockscreen al infomatie als aantal ongelezen emails en volgende afspraak kan zien en de muziek speler kan bedienen zonder de telefoon te moeten ontgrendelen.

Net zoals bij de iPhone zijn er veel appjes die je kan downloaden van een centrale marketplace. Het zijn er voor de Windows Phone 7 zeker nog niet zoveel als er voor de iPhone beschikbaar zijn, en ik mis er nog een paar, maar er zijn er al 35.000 dus er is veel te halen. En dit aantal zal alleen maar groter worden. De belangrijke populaire apps als NU.NL, Buienradar, WhatsApp, Runkeeper, Wonder Reader (voor Google Reader) en Trip-It zijn allemaal beschikbaar. Een paar die ik nog mis zijn de ANWB, Appie of Instapaper maar het zal een kwestie van tijd zijn voor die ook beschikbaar zijn. Ook aan spelletjes is geen gebrek en zijn populaire namen als Angry Birds en Fruit Ninja zijn allemaal beschikbaar.

 

De extra Nokia software

Nokia heeft een paar extra applicaties op de telefoon gezet. De Nokia Kaarten applicatie die er nu op staat is nog niet de echte en stuurt alleen naar de marketplace. De echte komt binnenkort, als de telefoon in de winkel verkrijgbaar is, vanzelf via de marketplace binnen. Nokia Kaarten wordt overigens gratis beschikbaar voor alle Windows Phone 7 gebruikers, ook die met een ander merk telefoon

Daarnaast is er Nokia Music die naast een groot aanbod van commerciële muziek ook het gratis mix-radio bevat waar iedereen zonder extra kosten naar een groot aantal muziek kanalen kan luisteren. Op dit moment wordt de muziek nog op het moment van afspelen binnen gestreamed maar binnenkort moet er een update komen waar de muziek ook opgeslagen en offline afgeluisterd kan worden. Zo zit ik nu naar het jaren 80 rock channel te luisteren.

 

Een andere nuttige app die ik vandaag eens getest heb is Nokia Rijden, gesproken navigatie software voor in de auto. Je kan hiervoor kaarten van een groot deel van de wereld downloaden en op je telefoon bewaren. Op dit moment heeft deze applicatie een beperking dat je een data verbinding nodig hebt om de bestemming te zoeken maar dit moet binnenkort ook offline werken. Overigens vond ik een menu optie met de titel "Best inst" ook niet helemaal duidelijk om de bestemming op te geven, misschien iets met een vertaling? Wat hierbij wel best handig is dat je een mooi hoesje voor de de telefoon krijgt en dat bij daarmee mooi tegen het dashboard blijft staan. Dat hoefde ik met mijn iPhone niet te proberen, in de eerste bocht was ik hem kwijt. Toch waren de ervaringen met Nokia Rijden niet puur positief. Zo hebben we in het centrum van Zoetermeer een tunnelbak waar je een druk stukje kan passeren, daar heb je geen stoplichten en mag je zelfs 70 Km/uur rijden. En waar TomTom die feilloos weet te vinden wou Nokia Rijden toch bovenlangs waar je 50 Km/uur mag en 3 stoplichten moet passeren, toch jammer. Iets wat ik ook miste is dat TomTom me waarschuwt als ik te hard rij, iets wat Nokia niet doet. Maar daar staat tegenover dat ik Nokia Rijden wereldwijd kan gebruiken en mijn telefoon toch al bij me heb.

 

 

Conclusie

Alles bij elkaar ben ik heel tevreden met de Nokia Lumia 800. De hardware is perfect en Windows Phone 7 voelt lekker aan. Op de extra Nokia software, vooral Nokia Rijden, valt nog wel wat aan te merken op dit moment maar ik weet dat het belangrijkste probleem, een data verbinding nodig hebben om de bestemming op te geven, binnenkort opgelost is. De indrukken van dit eerste weekend zijn dan ook zo dat ik niet bepaald terug verlang naar mijn iPhone, die kan de kast in, maar dat de Nokia Lumia 800 mijn hart gestolen heeft!

 

En wil je meer weten over de Nokia Lumia 800 en wat Nokia allemaal van plan is? Luister dan eens naar deze podcast.

 

[f1]
[f2]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *